Tuinder (StadsMakers Eindhoven)
Een buurtinitiatief voortgekomen uit StadsMakers Eindhoven. Tuinder verbindt buurtgenoten door tuinen te delen – tussen mensen met een tuin (maar zonder tijd of kennis) en mensen zonder tuin (maar met groene vingers). Een sociaal en groen experiment voor een hechter en groener Eindhoven, tuin voor tuin.

StadsMakers Eindhoven
In het najaar van 2024 nam ik deel aan de vijfde editie van het
StadsMakers Eindhoven –
een initiatief waarin jonge aanpakkers uit de stad samenkomen om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en meer verbinding in de stad te creëren.
Gedurende een halfjaar werkten we in teamverband aan ideeën die de stad socialer, inclusiever en leefbaarder maken.
De begeleiding bestond uit workshops, coaching, inspiratiebezoeken én bijzondere ervaringen — van een bezoek aan de Politieacademie tot een workshop public speaking van Rudy van Beurden, en zelfs het opnemen van een podcast met Rararadio.
Bovenal betekende het: samenwerken met mensen van uiteenlopende achtergronden en disciplines.
Het Traject
Samen met mijn team (onszelf ook wel “the Chaos Crew” genoemd) ontwikkelden we Tuinder: een buurtinitiatief dat mensen met een tuin koppelt aan buurtgenoten met groene vingers, maar zonder eigen tuin.
Voor mij persoonlijk was dit traject veel meer dan een ontwerpopdracht. Elke woensdagavond zat vol nieuwe inzichten, onverwachte dynamiek en creatieve energie. Hoewel ik vanuit mijn achtergrond al bekend ben met Design Thinking, vond ik het verfrissend om dit op zo’n praktische, directe manier toe te passen – in mijn eigen stad, met nieuwe mensen en echte impact.
Onze ‘Chaos Crew’ bleek verrassend complementair: een groep energieke, betrokken mensen met wie ik niet alleen goed samen kon werken, maar inmiddels ook goede vriendschappen heb gesloten. Samenwerken met mensen buiten je gebruikelijke bubbel, op gelijkwaardig niveau, bleek misschien wel de grootste kracht van dit traject.

Tuinder
Het idee voor Tuinder kwam voort uit gesprekken en observaties in de stad. We merkten dat er veel bewoners zijn die hun tuin niet kunnen onderhouden – bijvoorbeeld door een druk leven, gezondheidsredenen of een gebrek aan kennis. Tegelijkertijd ontdekten we dat er óók mensen zijn die dolgraag willen tuinieren, maar simpelweg geen tuin hebben vanwege de woningdruk of omdat ze in een appartement wonen.
In ons onderzoek viel bovendien op dat bestaande groene initiatieven in Eindhoven – zoals Adopteer een Straat, Vele Groene Handen of Struikrovers – zich vooral richten op het aanleggen, redden of uitbreiden van groen, maar dat er geen iniatief is die zich richt op het (duurzaam) onderhouden ervan of op het faciliteren van sociale verbinding in dat proces. Dat werd de niche waar Tuinder op inhaakt.
Onze pilot vond plaats in de wijk Hemelrijken, waar we samen met buurtgenoten een overwoekerde voortuin transformeerden tot een bloeiende, inheems beplante tuin (gerealiseerd met planten gedoneerd door stichting Adopteer een Straat). Meer dan alleen een fysieke verandering, bracht het project gesprekken op gang, nieuwe contacten en enthousiasme bij buurtbewoners.
Op dit moment bouwen we voort op dit eerste succes en onderzoeken we hoe Tuinder kan bijdragen aan bestaande netwerken. Zo groeit het initiatief verder – tuin voor tuin.
De StadsMakers Eindexpo en afronding
Aan het einde van ons Stadsmakers-traject sloten we af met een gezamenlijke expositie in Microstad, samen met alle andere teams. De drukbezochte expo werd feestelijk geopend door wethouder Samir Toub (Diversiteit, Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning). In vier rondes presenteerden we vol trots ons project aan buurtbewoners, geïnteresseerden en elkaar.
Na de expo volgden nog twee verdiepende sessies. In de eerste blikten we terug op het traject en onze eigen challenge. We reflecteerden op wat goed ging, wat we geleerd hadden én gaven feedback op het programma. De tweede sessie ging over afronden en doorgaan: hoe rond je een initiatief af? Of beter nog — hoe geef je het een toekomst?
Daarna sloten we het traject echt af met een gezamenlijk diner bij The Social Hub. In een warme en feestelijke sfeer ontvingen we ons officiële Stadsmakers-certificaat. Voor ons voelde dit echter niet als een einde, maar eerder als een nieuw begin.
We besloten destijds om met Tuinder door te gaan, maar door persoonlijke ontwikkelingen binnen ons team hebben we nu besloten het initiatief tijdelijk te pauzeren. We zien elkaar gelukkig nog regelmatig — de energie, betrokkenheid en het enthousiasme van de ‘Chaos Crew’ zijn er nog steeds. Ons groene hart klopt verder, en wie weet groeit Tuinder in de toekomst alsnog uit tot een stevig geworteld initiatief.
Dankwoord
Dank aan StadsMakers Eindhoven voor deze mooie kans en aan iedereen die dit traject zo bijzonder heeft gemaakt! En in het bijzonder onze coaches: Bram de Vos, Mymza Wever, Arabella Zoë Meyer, Halima Özen, en natuurlijk het Tuinder-team: Esmée Scharpach, Bosse Zaal, Linde de Wit en Micky van Gerwen!
